Revetlla de Sant Joan a l’Espluga de Francolí: Flama del Canigó, cultura popular i festa en una nit màgica

L’Espluga de Francolí viurà una revetlla de Sant Joan plena de festa i tradició, en la qual l’arribada de la Flama del Canigó, les actuacions dels grups de cultura popular en cercavila i una nit animada seran els moments més destacats.

 

Des de la regidoria de Cultura i Festes de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí, en col·laboració amb els Diables de l’Espluga, el Club Atlètic Espluguí i Òmnium Cultural Conca de Barberà i Baixa Segarra, s’ha treballat de nou en una proposta d’actes de caràcter cultural, esportiu i festiu que conformen un programa complet d’activitats.

 

Programa d’actes de la revetlla de Sant Joan

Els actes de celebració de la Revetlla de Sant Joan a l’Espluga començaran, com és tradicional, amb l’arribada de la Flama del Canigó a 2/4 de 7 de la tarda a la Font Baixa. Els infants i membres del Club Atlètic Esplugui portaran la flama en relleus, que arriba des del nord del Principat, i seran rebuts per les entitats de cultura popular. Des de fa més de 25 anys, el Club Atlètic Esplugui porta aquest testimoni des de la comarca de la Noguera. Es tracta d’una flama que, any rere any, es regenera al cim del Canigó i, gràcies a la implicació del club, arriba al nostre municipi. L’Espluga de Francolí és un dels punts clau de rebuda i distribució d’aquesta flama, que s’escampa des del cim del Canigó per tots els Països Catalans.

 

A les 7 de la tarda, tindrà lloc l’acte institucional de la Flama del Canigó a la plaça Montserrat Canals. En aquest moment, els representants dels municipis i entitats recolliran la flama per portarla als pobles propers de la Conca de Barberà, Baix Camp i les Garrigues. Aquest acte inclourà parlaments, actuacions de cultura popular i la tradicional encesa del paveter amb la Flama del Canigó, a càrrec de l’alcalde i els infants del CAE Espluguí.

 

Ja entrada la nit, a les 11 de la nit, s’iniciarà el correfoc de la revetlla, que recorrerà els carrers de Sant Miquel, Sant Antoni, Sortetes, Lluís Carulla i plaça Montserrat Canals. L’Ajuntament fa una crida per a protegir les entrades i les finestres per evitar qualsevol desperfecte. El correfoc donarà pas a l’espectacle pirotècnic que tindrà lloc al Casal de l’Espluga i just a mitjanit, es llegirà el manifest de la Flama del Canigó en commemoració de la Diada Nacional dels Països Catalans.

 

La nit acabara de manera festiva amb el grup de versions Grup Akelarre i l’actuació de Pd Peting, que posarà fi a la nit amb música per a tothom.

 

Iniciativa de dinamització comercial amb més de 1500 bengales

La regidoria de Comerç de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí i els Diables de l’Espluga continuen apostant per la iniciativa de dinamització comercial i festiva amb el projecte “Il·luminem l’Espluga”. Aquesta campanya consisteix en la distribució de més de mil cinc-centes bengales als forns i pastisseries del municipi, amb la compra de Coques de Sant Joan i fins a esgotar existències. L’objectiu d’aquesta proposta és apropar la Revetlla a les llars d’Espluga i convidar a encendre les bengales durant els sopars de la revetlla.