Història

  • Comarca: Conca de Barberà
  • Província: Tarragona (Catalunya)
  • Codi postal: 43440
  • Habitants: 3.755 (2019)
  • Densitat de població: 65,65 hab/km²
  • Superfície: 57,2 km²
  • Altitud: 411m
  • Gentilici: espluguí, espluguina
  • Riu: Riu Francolí
  • Dies de mercat setmanal: dilluns i divendres

El nom: l’Espluga de Francolí

El nom de la vila prové del llatí spelunca (cova), mot amb què ja era coneguda al segle XI, en referència a les nombroses balmes i cavitats dels voltants de la vila habitades des del paleolític, entre les quals la cova de la Font Major, per on discorre sota terra el riu Francolí. L’any 1079, els comtes de Barcelona van lliurar el lloc —deshabitat, en terres de frontera amb l’Al-Àndalus— a un noble del Solsonès, Ponç Hug de Cervera, perquè hi construís una fortalesa i s’hi celebrés mercat. Segles després, el 1853, la gran cavitat va ser redescoberta per casualitat i des de 1992 es pot visitar, juntament amb el museu que hi ha instal·lat. A més, a l’octubre de 2019 s’hi va descobrir un important conjunt de gravats paleolítics.

Situació

L’Espluga de Francolí està situada a l’extrem sud-oriental de la comarca, entre la serra del Tallat al nord, al límit amb les Garrigues i l’Urgell, i les cingleres del bosc de Poblet i la Pena, de les muntanyes de Prades, al sud; entremig, la plana i el barranc del Reguer, amb camps de conreu i vinyes. Limita al nord amb Fulleda, Vallbona de les Monges i Senan; a llevant amb Blancafort, la Guàrdia dels Prats i Montblanc; al sud amb Rojals i a ponent amb Vimbodí i Poblet. La vila ha crescut en plena vall del Francolí, als peus de la reserva natural parcial del barranc de la Santíssima Trinitat, el bosc del Comú i el comellar de les Cent Fonts, a redós dels boscos i el monestir de Santa Maria de Poblet —patrimoni de la Humanitat— com a lloc d’aturada turística, museus, cultura i serveis.  

Activitat econòmica

L’activitat econòmica del municipi depèn de l’agricultura, el comerç, el turisme i la indústria. Els conreus més importants són la vinya, els cereals (blat i ordi), les ametlles i l’oliva, i també hi ha algunes granges d’aviram i porcí.

Nucli de les Masies

Les Masies és un nucli de població de l’Espluga de Francolí situat al peu de les muntanyes de la Pena i molt a prop del monestir de Poblet, situat dins el Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet. Es va originar al final del segle XIX vora unes fonts d’aigües ferruginoses: la Font del Ferro i la Font de la Magnèsia. Actualment és una zona turística amb diversos tipus d’allotjaments.

El parlar de l’Espluga de Francolí

La Conca de Barberà gaudeix d’un patrimoni immaterial únic, compartit amb altres poblacions de la isoglossa central catalana, la línia de transició que separa el parlar oriental (com el tarragoní) del parlar nord-occidental (com el lleidatà). L’Espluga de Francolí és un d’aquests llocs on protegim el parlar de transició, també anomenat xipella. Si bé no conservem el peculiar so de la [i], encara resistent a poblacions veïnes com Solivella o Blancafort  —resultat de tancar molt el so de la [e] dels finals de paraula.

 

DOCUMENT: Com ho diem a l’Espluga?


Web Espluga Turisme

https://esplugaturisme.cat/