L’exposició “Tocant el cel amb una corda” rep més de mil visites en el mes d’obertura a l’Església Vella de l’Espluga

Visites al campanar (Imatge: Xavier Lozano)

Durant els mesos de març i abril l’Església Vella Sant Miquel de l’Espluga de Francolí ha acollit l’exposició “Tocant el cel amb una corda. Les campanes de la Conca de Barberà”, una iniciativa que acollia l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí, una proposta impulsada pel Consell Comarcal de la Conca de Barberà i el Museu Comarcal de la Conca de Barberà, que rebia el suport de la Parròquia de Sant Miquel Arcàngel de l’Espluga de Francolí i l’Oficina Jove de la Conca de Barberà.

 

Durant aquest període més de mil persones han visitat l’exposició, de les quals cinc-centes han participat en la visita guiada amb el comissari, Jesús Martínez, la majoria escolars locals. Cal destacar que tot l’alumnat de l’Escola Martí Poch, l’Escola Vedruna i l’Institut Joan Amigó i Callau, així com algun dels grups de l’Agrupament Escolta l’Estornell, han fet la vista guiada i que, per tant, tots els infants i adolescents del municipi han pogut gaudir del patrimoni dels campanars, campaners i tocs de campana de la Conca de Barberà i accedir al campanar de l’Església Vella.

 

Interès pel patrimoni local

El tant per cent més elevat de visites han estat de persones de la Conca de Barberà, la resta de Catalunya, especialment de la província de Barcelona, i finalment també visitants de fora de Catalunya.

 

L’exposició, emmarcada en la celebració dels vint-i-cinc anys de la restitució de les campanes de l’església vella Sant Miquel de l’Espluga, va comptar també amb altres actes, amb la presentació del llibre “El món de les Campanes a la demarcació de Tarragona” que va anar a càrrec de l’autor, Jesús Martínez Casanelles. Aquest llibre, editat per la Diputació de Tarragona, conté dades inèdites i d’interès històric i social al voltant dels campaners, les campanes i el seu ús, no només religiós, sinó també civil.

 

La iniciativa també ha permès recuperar una campana històrica, datada de 1717, procedent de l’antic convent dels Pares Paüls de l’Espluga, i probablement abans de la seva construcció el 1886, originària de la mateixa església vella.

 

L’Ajuntament de l’Espluga de Francolí valora positivament la rebuda per part del públic i els centres escolar, i posa en valor l’esforç del voluntariat de la parròquia de Sant Miquel que ha vetllat per l’obertura de l’Església Vella.