L’Espluga de Francolí recupera la 456a edició de la Fira de Sant Vicenç – El Foc el nostre origen

L’Ajuntament de l’Espluga de Francolí a través de les regidories de cultura i festes, comerç, turisme i promoció econòmica, segueixen treballant per dotar de contingut i singularitzar la quatricentenaria mostra firal espluguina, tal i com ja es va començar a plasmar, per primera vegada, en l’edició del 2020. Amb aquest nou enfocament, es busca posicionar la Fira de Sant Vicenç – El Foc el nostre origen en el mapa firal del país, donant a conèixer el municipi.

Amb més de quatre-cents cinquanta anys d’història, l’esdeveniment preserva el vessant comercial de compravenda i alhora incorpora un relat cultural, comercial i d’interès turístic basat en el món del foc. Aquest element que ha transformat la vida de la societat al llarg de la història, que apropa al municipi als seus orígens. Amb el seu coneixement, a la societat li permet afrontar els reptes d’un present on encara és de vital importància per la transformació social, comercial i cultural.

Arribant a la 456a edició la Fira de Sant Vicenç – El foc, el nostre origen, presenta un programa adaptat a la situació actual. Amb un cartell il·lustrat que recorda l’essència de la fira i convida a viure els actes programats del dia 20 al 23 de gener amb una oferta cultural i de dinamització comercial i turística d’interès.

Recinte firal ampliat i esmorzars populars ajornats a causa de la pandèmia

L’edició d’aquest 2022 recupera la presencialitat, ampliant i sectoritzant el recinte firal que comptarà amb mesures de prevenció per a ajustar-se la normativa actual. El recinte firal s’estendrà pel carrer Lluís Carulla, carrer Mossèn Serret, plaça de l’Església i travessera de Poblet. Amb exposició de vehicles de les ADF, empreses del sector agrícola i forestal, zona de planter, exposició de vehicles, empreses i serveis, comerç local, entitats, mostra de productes agroalimentaris i productors del territori.

Un condicionant, el de la pandèmia, que ha marcat l’ajornament d’alguns dels actes populars i gastronòmics, com els esmorzars de dissabte i diumenge i la Festa de l’oli nou i el vi novell, que presentaven una alta complexitat de gestió i no eren recomanats davant la situació actual.

El programa d’actes de la Fira de l’Espluga, es presenta amb més d’una desena d’actes ajustats a la situació actual i que se centra en una proposta d’impuls del recinte firal, activitats relacionades amb el món del foc i actes culturals amb una programació de concerts i tallers.

 

El foc convidat, els elements de foc de la Festa de la Fil·loxera
Aquest any el foc convidat són els elements de foc de la Festa de la Fil·loxera de Sant Sadurní d’Anoia. Un intercanvi entre municipis on el foc i la cultura configuren trets distintius de la vida cultural, associativa i festiva. Un foc que s’estén i que acull al nostre municipi un element o festa de la cultura popular dels Països Catalans.

Al llarg del cap de setmana seran diverses les activitats relacionades amb el Foc convidat; divendres 21 de gener, al Museu de la Vida Rural, tindrà lloc la conferència “De la plaga a la festa: història i orígens de la Festa de la Fil·loxera” a càrrec de Xavier Roig i Xavier Jarque, membres de la Festa de la Fil·loxera. Una conferència que ens endinsa a la creació de la festa, des de la perspectiva històrica, vinculada a la plaga agrícoles que més ha afectat el nostre país.

Dissabte 22 de gener, al pati de l’Antic Hospital tindrà lloc la inauguració de l’espai “El Foc Convidat” amb la Festa de la Fil·loxera, una exposició dels elements de cultura popular de la Festa de la Fil·loxera, amb la mostra de les fil·loxeretes, els ceps i els pagesos.

A la tarda de dissabte tindrà lloc un espectacle de foc a càrrec de la Festa de la Fil·loxera i actuació dels Diables de l’Espluga. Una mostra i lluïment dels elements de cultura popular de foc de la Festa de la Fil·loxera i actuació dels Diables de l’Espluga de Francolí.

Actes culturals i tallers en el marc de la Fira
En el marc de l’esdeveniment firal es proposen també diversos concerts, actes i tallers que complementen la proposta. Dijous 20 de gener, a la Sala Folch i Torres, es donarà el tret de sortida als actes de la Fira, amb un taller gastronòmic sota el títol “Passeig culinari per la revolució neolítica i l’art del foc: entre la recol·lecció i l’agricultura”, un taller de cuina silvestre i d’aprofitament, on s’explicarà l’evolució històrica de la recol·lecció silvestre i l’ús diferenciat del foc en les societats no sedentàries i en les societats agràries. Històries i cuina amb plantes silvestres, a càrrec de la Cooperativa Els Corremarges.

Dissabte i diumenge els tallers s’enfocaran al públic infantil a l’espai del Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet, amb la confecció d’espelmes amb cera. Uns tallers que tindran lloc de les 11 del matí a la 1 del migdia i de les 5 de la tarda a les 8 del vespre.

També al llarg del dia a la plaça Montserrat Canals tindrà lloc una exhibició de talles de fusta amb motoserra. Dos professionals de les talles de fusta fetes amb motoserra realitzaran una exhibició i espectacle de creació d’escultures realitzades amb fusta. Es vendran tiquets per a sortejar les figures resultants.

El Museu de la Vida Rural se suma a la programació de la Fira, amb dues propostes més, la primera dissabte 22 de gener a les 6 de la tarda amb la presentació de l’exposició virtual “Jugar amb foc” a càrrec de Gemma Carbó directora del MVR i Gerard Corbella director de Cult-TIC. Diumenge 23 a les 12 del migdia a la sala Maria Font  tindrà lloc Art, foc i paisatge: l’essència vitalista de Palau Ferré, visita comentada de cloenda de l’exposició Palau Farré a càrrec de Rosa de les Neus Marco-Palau, besneboda de l’artista.

 

Tres propostes musicals per a tots els públics
Divendres 21 l’entitat Juvenil Auvënguen acull al seu local una jam session amb músics locals. Dissabte a les 11 de la nit serà el torn de la Banda Neon, amb un concert on en directe desplegaran els himnes de tots els temps i els hits de més actualitat. Diumenge 23 la proposta acull un projecte artístic de l’espluguina Anna Amigó, amb el concert de Formiga and Cigale feat La Principal de Tarragona, un espectacle ple de llum, sons, humor i glamour que no us deixarà indiferents.

Tots els actes compten amb inscripció prèvia  i compra d’entrades a través de l’Oficina de Turisme o la plataforma d’Entrapolis.

 

Trobada d’agraïment de a les Agrupacions de Defensa Forestal de Catalunya

En el marc de la fira, l’Espluga també rebrà a les Agrupacions de Defensa Forestal de Catalunya, en una trobada d’agraïment per la seva participació en les tasques de recuperació del nostre municipi després de les greus afectacions ocasionades per la riuada del Francolí del 22 d’octubre de 2019. Hi haurà una trobada de vehicles que durant el diumenge 23 es podrà visitar a la plaça Montserrat Canals i un acte institucional amb la presència de la Molt Hble. Consellera Teresa Jordà, consellera de  d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural que acompanyarà al consistori  en aquest acte d’agraïment a les  ADF de Catalunya.

Recinte firal ampliat i esmorzars populars ajornats a causa de la pandèmia

El foc convidat, els elements de foc de la Festa de la Fil·loxera i en el marc de l’esdeveniment firal es proposen també diversos concerts, actes i tallers que complementen la proposta.

En el marc de la fira, l’Espluga també rebrà a les Agrupacions de Defensa Forestal de Catalunya, en una trobada d'agraïment per la seva participació en les tasques de recuperació del nostre municipi després de les greus afectacions ocasionades per la riuada del Francolí del 22 d’octubre de 2019.

PROGRAMA