
Del 29 al 31 d’agost, l’Espluga de Francolí celebrarà la 54a edició de la Festa de la Verema de la DO Conca de Barberà, una cita consolidada que omplirà el municipi d’activitats entorn del món del vi. L’esdeveniment, organitzat per l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí i la DO Conca de Barberà, tindrà com a epicentre la zona d’esbarjo del Parc Fluvial i reunirà cellers, productors, entitats i visitants en un ambient festiu.
El tret de sortida serà el divendres 29 d’agost amb dues propostes gastronòmiques destacades. A les 19 h, el Museu Terra acollirà un tast-maridatge de bikinis gourmet elaborats per La Bikineria, combinats amb vins de la DO Conca de Barberà, a càrrec del sommelier Ramon Roset. L’activitat té places limitades i es poden adquirir les entrades a través d’Entrapolis per un preu de 15 €. A continuació, a les 20 h, tindrà lloc la desena edició del sopar-maridatge Brinda’m Baccus a l’Hostatgeria de Poblet, amb sis vins de la DO i sis tapes. Les reserves s’han de fer directament a l’Hostatgeria de Poblet fins al 25 d’agost per un preu de 33 €.
La jornada de divendres es clourà amb la projecció del documental L’Annata: La battaglia dei vignaioli di laguna, guanyador del gran premi del jurat del Most Festival 2024. L’activitat, que es farà al jardí del Museu Terra a les 21.15 h, inclourà una degustació de vi i és gratuïta.
La Zona d’Esbarjo del Parc Fluvial acull l’eix central de la festa el dissabte
El dissabte 30 d’agost començarà amb una jornada de portes obertes a la Fassina Balanyà, únic centre visitable de destil·lació del segle XIX a Catalunya. Les visites es faran entre les 10.30 h i les 14 h, i de 16 h a 18 h.
A les 18 h, a la zona d’esbarjo del Parc Fluvial, es farà l’acte inaugural oficial de la mostra de vins i caves amb la presència de les autoritats. A continuació, a les 19h es lliuraran els Premis Sigillum als millors vins de la denominació, amb la presència dels periodistes Vicent Sanchis i Quico Sallés. Durant la tarda-vespre, es podrà degustar una àmplia selecció de vins i caves de la DO, acompanyats de gastronomia local. Les copes es podran adquirir al punt d’informació per 2 €.
El mateix dissabte, a les 19 h, els més petits podran participar a l’activitat Pintem el porró gegant, una proposta creativa amb pintura i manualitats amb taps de suro coordinada per Drac Actiu. La jornada clourà amb l’actuació dels discjòqueis locals Club 8, de 20.30 h a 00.30 h, en una sessió que farà vibrar la zona d’esbarjo del Parc Fluvial.
Final de festa entre esmorzars de forquilla, tradicions i bona música
El diumenge 31 d’agost s’iniciarà amb un esmorzar de forquilla al Pavelló del Casal, en el marc de la Lliga del Porc i la Forquilla 2025. El menú inclou blanc i negre amb allioli, pa i copa de vi o aigua, i cal inscripció prèvia a www.lligadelaforquilla.com abans del 26 d’agost. El preu és de 15 €.
Al matí també es podrà fer una visita semiguiada amb destil·lació en directe a la Fassina Balanyà, amb passis a les 10.30 h, 11.30 h i 12.30 h. L’activitat té un cost de 4 € i inclou degustació de licors.
A la tarda, tornarà l’activitat infantil Pintem el porró gegant i, a les 19.30 h, es durà a terme la tradicional Piada del primer most, amb la participació del celler padrí de la propera edició, que rebrà el clauer forjat amb les claus de tots els cellers de la Conca.
L’oferta vinícola continuarà amb la mostra de vins i caves, que es podrà visitar de 18 h a 22 h a la Zona d’Esbarjo del Parc Fluvial, enguany hi haurà un total de 13 cellers i 7 productors locals. La jornada es clourà amb l’actuació musical de The Sit Jazz, amb un repertori que fusiona clàssics del jazz amb temes pop en clau elegant i accessible per a tots els públics.