L’Espluga de Francolí inicia l’obra d’un mural artístic dedicat a les Brigades Internacionals

L’Ajuntament de l’Espluga de Francolí presenta conjuntament amb l’Agència Catalana de la Joventut i l’artista gràfic Roc Blackblock, el projecte d’un mural artístic de gran format dedicat a les Brigades Internacionals, vinculat a l’espai de memòria històrica Les Masies i les Brigades Internacionals, al nucli de Les Masies de l’Espluga de Francolí, a la Conca de Barberà.

 

Una iniciativa, a les portes de l’any de celebració del 85è aniversari del comiat de les Brigades Internacionals, que a través de la tècnica d’art urbà, reproduirà una imatge icònica i retrà homenatge als brigadistes internacionals.  El 25 d’octubre de 1938, al pati de l’edifici de l’actual Alberg, els batallons de voluntaris vinguts d’arreu del món per lluitar en favor de la República Espanyola rebien el primer acte de comiat. Aquell dia, davant d’una nodrida delegació de brigadistes, el president del Consell de Ministres, Juan Negrín, va dirigir un discurs d’agraïment a aquests combatents en un emotiu acte immortalitzat pels fotoperiodistes Robert Capa o Henry Buckley, entre d’altres.

 

Una iniciativa que formarà part del projecte Murs de Bitàcola, una xarxa de murals dedicats a la memòria històrica. I que ara, a les portes de la commemoració del vuitanta cinquè aniversari, se suma a les iniciatives de l’Ajuntament, l’Alberg L’Espluga de Francolí Xanascat i El Camp d’Aprenentatge Els Monestirs del Cister, que treballen per realçar el valor històric, patrimonial, cultural i educatiu de l’Espai de Memòria ubicat a l’Alberg.

 

L’AGÈNCIA CATALANA DE LA JOVENTUT, S’IMPLICA EN UN PROJECTE DE MEMÒRIA HISTÒRICA

 

L’Alberg l’Espluga de Francolí Xanascat és un dels 22 albergs públics gestionats per l’Agència Catalana de la Joventut (ACJ), depenent del Departament de Drets Socials. Així mateix, aquesta instal·lació forma part de la Xarxa Nacional d’Albergs Socials de Catalunya (XANASCAT), que agrupa quasi mig centenar d’albergs arreu del país, i de la Hostelling International.

 

A més de fomentar un turisme juvenil sostenible als albergs, des de l’ACJ es procura que l’allotjament a les instal·lacions sigui també una manera de promoure la cultura de l’entorn i la història de l’indret on estan ubicats. En aquest sentit, des del 2016 el pati central de l’alberg de L’Espluga de Francolí acull una exposició permanent, impulsada pel Camp d’Aprenentatge Els Monestirs del Cister i vinculada a un projecte educatiu, en la que s’explica una part de la història de la instal·lació des de la seva construcció a finals del segle XIX.

 

En aquesta mateixa línia de promoure la història, l’ACJ també ha col·laborat en el projecte del mural artístic, cofinançant-ne el projecte.

 

L’Alberg es troba situat al nucli de Les Masies de l’Espluga de Francolí -a la Conca de Barberà-, al peu de les muntanyes de Prades i dins el Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet. També és a tocar del Monestir de Poblet, un dels conjunts patrimonials arquitectònics i històrics dels més importants de Catalunya. Gràcies a tots aquests atractius, l’alberg és alhora camp d’aprenentatge per a alumnes de primària i secundària, centre de documentació del Paratge Natural i també espai de memòria de les Masies i les Brigades Internacionals.

 

UNA INTERVENCIÓ ARTÍSTICA, EN EL MARC DEL PROJECTE MURS DE BITÀCOLA

 

El muralista Roc BlackBlock treballa des de fa anys amb la iniciativa Murs de Bitàcola, un projecte transmèdia, que executa intervencions murals acompanyades de suport digital (vinculades per codi QR), per tal que el mural sigui el vehicle de divulgació de la història i la memòria local.

 

La inserció del codi QR al mur permetrà a l’espectador accedir a una entrada al web del projecte on trobarà un article sobre l’episodi pintat, realitzat per historiadors/es especialitzats, documentació fotogràfica sobre l’episodi i sobre l’execució artística del mural, i aquells materials divulgatius oportuns en cada ocasió. Així la divulgació és bidireccional, des del carrer al web i des de les xarxes socials i canals virtuals a l’espai local. El tàndem de les intervencions murals i el material divulgatiu, permetrà a l’espectador una experiència més completa i pedagògica, tant en l’àmbit cultural, com memorístic. Se sumarà a aquest element de difusió un enllaç a la web de turisme del municipi que ja compta amb un espai dedicat a l’espai de memòria.

 

Tant des de les xarxes pròpies del projecte i de l’artista, com des dels canals especialitzats, el projecte vol donar a conèixer al món la història i riquesa de cada contrada, visibilitzant realitats. Una acció i visió de conjunt de la memòria, l’art i el territori.

 

Així doncs, amb l’aplicació de la tècnica d’art urbà i diverses jornades de treball, s’espera que un cop pintant esdevingui una eina pedagògica i resulti un element singular en l’espai de memòria, per a generar un revulsiu caràcter comunitari, cultural, educatiu i un reclam turístic al nucli de Les Masies de l’Espluga de Francolí.

 

L’ESPAI DE MEMÒRIA A LES MASIES ES PREPARA PER LA COMMEMORACIÓ DEL 85è ANIVERSARI DEL COMIAT

 

L’Ajuntament presentava el passat octubre de 2022 el projecte d’impuls de l’espai de memòria “Les Masies i les Brigades Internacionals”, una segona acció al municipi en l’àmbit de memòria històrica, que recollia el treball amb les direccions de l’Alberg L’Espluga de Francolí Xanascat i del Camp d’Aprenentatge dels Monestirs del Cister per realçar el valor històric, patrimonial, cultural i educatiu de l’espai de Les Masies. L’agost del mateix any el Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya reconeixia a l’Ajuntament com a titular de l’espai i de la seva senyalització, integrant al consistori a la Xarxa d’Espais de Memòria de Catalunya.

 

Tanmateix, aquest darrer any la regidoria de Cultura de l’Ajuntament amb el suport de Memorial Democràtic ha presentat el tríptic informatiu i l’espai web divulgatiu de l’espai de Memòria. Ara treballa en un reforç de senyalització i dignificació de l’espai, amb una inversió de més de 6000 € que culminarà amb la dignificació i adequació de l’espai de memòria.