L’Espluga de Francolí es prepara per viure una nova revetlla de Sant Joan

La nit del 23 de juny, la vigília de Sant Joan, l’Espluga de Francolí viurà, un any més, un seguit d’actes tradicionals, relacionats amb aquesta vesprada tan màgica: el solstici d’estiu, la nit més curta de l’any. Enguany, a més, el municipi commemora el 40è aniversari de la recuperació de la revetlla de Sant Joan.

 

Mar Gili, regidora de Cultura de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí; Iris Capitán, copresidenta dels Diables de l’Espluga; i Alex Foix, dissenyador gràfic, han estat les encarregades de presentar la programació i el cartell d’enguany amb una fotografia d’Adrià Roca.

 

Aquest 2024, els actes començaran el mateix diumenge, 23 de juny, a 2/4 d’1 del migdia al jardí dels Francolins amb un vermut popular, que comptarà amb la col·laboració de l’Escola Municipal de Música de l’Espluga de Francolí (EMME) i. també l’Espluga FM Ràdio i l’Espluga Audiovisual. A la tarda, la Plaça Montserrat Canals acollirà un taller infantil de fanalets de la Flama del Canigó, organitzat per Òmnium Cultural.

 

A 2/4 de 7 de la tarda, a la plaça de la Vila, tindrà lloc l’arribada de la Flama del Canigó per part de membres del Club Atlètic Espluguí, seguida d’una cercavila de Cultura Popular que recorrerà els carrers de la vila fins a la Plaça Montserrat Canals on es durà a terme l’acte institucional. En aquest moment, els representants dels municipis i entitats recolliran la flama, símbol de les festes de Sant Joan, per portar-la als pobles propers de la Conca de Barberà, Baix Camp i les Garrigues. Aquest acte inclourà parlaments, actuacions de cultura popular, la tradicional encesa del peveter amb la Flama del Canigó i la lectura del manifest a càrrec dels fundadors de l’Espluga FM Ràdio, que ara fa 40 anys van emprendre l’emissora municipal.

 

La nit continuarà amb el correfoc i espectacle pirotècnic que començarà a les 11 de la nit pels carrers del municipi. El recorregut del correfoc inclourà els carrers Sant Miquel, Sant Antoni, de les Sortetes, Lluís Carulla i acabarà a la Plaça Montserrat Canals. A mitjanit, a la mateixa plaça, es farà la lectura del missatge de la Flama del Canigó i l’encesa de la foguera, seguit del tradicional castell de focs.

 

La nit acabarà de manera festiva amb el grup de La Oreja de Tik-Tok i l’actuació de PD Kalentas, que posarà fi a una de les nits més curtes de l’any.