L’Espluga de Francolí crea una taula de treball per impulsar el projecte de la Història de l’Espluga 2025

Un grup d’entitats, centres educatius i historiadors locals de l’Espluga, al costat de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí, han conformat un grup de treball per engegar el projecte Història de l’Espluga de Francolí 2025, que pretén dinamitzar i posar a disposició de la ciutadania el llegat que va suposar, a partir de l’any 2000, la publicació de la Història de l’Espluga. L’obra, que va anar a càrrec de Jordi Roca i Antoni Carreras, recull en sis volums tota la història de la vila i el seu entorn des de temps immemorials fins al tombant de segle XX, una obra que es va completar amb un volum de la Breu Història de l’Espluga, a tall de resum adreçat al públic escolar, que des d’aleshores es reparteix cada any als nous alumnes dels centres educatius espluguins.

 

A iniciativa de qui va ser llavors l’ànima de la iniciativa, el veterà activista cultural Eusebi Majós, i amb el suport i impuls de l’Ajuntament que ha convocat i apadrinat les primeres reunions, el nou grup de treball s’ha activat per donar continuïtat a aquella feina, aprofitant la interactivitat que avui permeten les noves tecnologies. Amb la intenció, així, d’esdevenir una comissió permanent que presidirà el mateix Carreras (amb la presidència d’honor delegada a Majós), i que com llavors quedarà sota l’aixopluc formal de l’entitat Espluguina del Casal de l’Espluga. El grup de treball vol dissenyar i desplegar un espai web que estigui plenament operatiu el 2025, on es pugui consultar tota aquella informació, degudament ordenada, però també amb eines que li donin més atractiu i dinamisme a fi d’augmentar-ne i millorar-ne la difusió. El projecte, a més, no es tanca a altres iniciatives paral·leles per donar més contingut al web, però que  també permetin aprofundir en la investigació, divulgació i aprenentatge de la història de l’Espluga.

 

De moment, a través de Pagès Editors, que va publicar els volums originals, l’Ajuntament, s’ha responsabilitat de la digitalització dels textos i imatges, un contingut amb el qual es bastirà la plataforma web, aquesta ha estat una inversió de regidoria de Cultura de l’Ajuntament, que ja l’havia contemplat a pressupost municipal. A fi que el projecte vagi prenent forma, el grup de treball ja s’ha instat a una nova reunió aquest estiu per consolidar l’estructura organitzativa i començar a donar forma al projecte.