L’Espluga acull la presentació del primer documental dedicat als gravats paleolítics descoberts a la Cova de la Font Major

El Teatre del Casal de l’Espluga de Francolí ha acollit aquest divendres a la tarda l’estrena del documental “A cavall dels temps”, la primera producció en mostrar els gravats d’art rupestre i figuratiu descoberts per l’arquòleg Josep Maria Vergès Bosch a la Cova de la Font Major de l’Espluga l’any 2019. La presentació, que ha estat gratuïta, ha comptat amb l’assistència del productor Paco Poch i dels codirectors, Marcel·lí Parés i Alfons Par, entre altres convidats.

 

“A cavall dels temps” explica la gran troballa dels gravats a les Coves de l’Espluga de Francolí, en concret, situats en una galeria de difífil accés. Aquests gravats, els més antics de Catalunya, donen lloc a un dels santuaris paleolítics més importants del nord-est i la costa mediterrània de la península Ibèrica. El documental està codirigit per Marcel·lí Parés i Alfons Par, i produït per Mallerich Films – Paco Poch, i explica com es van trobar el 30 d’octubre de 2019 els més de 300 gravats, de la mà de Josep Maria Vergès i el seu equip de l’IPHES. Els espectadors poden contemplar l’art prehistòric de Catalunya i conèixer les creences i formes de vida de les comunitats que el crearen, des de fa 37.000 anys fins a l’Edat del Ferro, utilitzant els gravats i les ocupacions de la Font Major com a eix conductor.

 

Per dur a terme el documental, s’ha trigat dos anys i ha calgut la participació de més d’una vintena de persones en l’equip tècnic i una quinzena de personatges que són partícips del documental. El documental ha comptat amb la col·laboració de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), l’Institut Català de les Empreses Culturals, la Diputació de Tarragona, l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí i la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) i també la participació de Televisió de Catalunya.