L’Ajuntament de l’Espluga inicia les campanyes ciutadanes “FEM-HO BÉ!” per promoure el civisme al municipi

Presentació de la campanya de civisme als mitjans de comunicació

Des de la regidoria de Ciutadania i de Comunicació de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí es posa en marxa la campanya ciutadana “FEM-HO BÉ!”, que tractarà tres temàtiques per millorar el civisme al municipi, com són: la cura i les bones pràctiques de qui té un animal domèstic, les bones pràctiques amb relació a la gestió dels residus domèstics i la darrera tractarà sobre el soroll i el destorb veïnal.

 

La campanya s’inicia aquesta setmana i s’allargarà fins a inicis d’estiu i comptarà amb diverses accions de conscienciació ciutadana així com amb cartells i material divulgatiu. “Fem-ho bé! Campanyes per promoure el civisme”, és el títol genèric que portaran totes les campanyes, tot i que cada una tractarà d’una temàtica diferent.

 

Els animals i els propietaris, protagonistes de la primera temàtica de la campanya

 

Aquest dimarts la regidora de Ciutadania, Aida Morgades, i la regidora de Comunicació, Laura Poblet, han presentat la campanya davant dels mitjans de comunicació i han anunciat les primeres accions més immediates que seran relacionades amb la temàtica de la cura dels animals.

 

Aquesta campanya està pensada per conscienciar a la ciutadania en general i a les persones propietàries d’animals domèstics en particular. Des de fa uns anys hi ha hagut un increment de males pràctiques que es tradueix en un augment de deposicions dels gossos a la via pública així com un augment de l’alimentació de colònies de gats al carrer, en molts barris, de manera descontrolada.

 

La campanya s’acompanya de cartelleria, un díptic informatiu, un vídeo, una falca de ràdio i uns vinils que aniran enganxats a la via pública, cantimplores pels orins dels gossos i un augment de la col·locació de paperers en diversos punts del municipi, per tal de dipositar els excrements de gossos en zones que ara no n’hi havia.

 

“No pateixis, no fa res”

 

En el marc d’aquesta primera temàtica que es vol afrontar es plantegen tres cartells per conscienciar la població, entre altres accions que ja s’han esmentat anteriorment. El primer cartell; “No pateixis, no fa res”, aquesta frase s’acostuma a dir quan et trobes un gos que va sense lligar pel carrer i se t’acosta. Aquest cartell porta la informació per recordar a les persones propietàries dels gossos que cal censar-lo, portar-lo lligat, portar morrió si és de raça perillosa i també que cal posar-l’hi xip identificatiu.

 

“Xafar merda no porta sort”

 

“Xafar merda no porta sort”, per conscienciar a les persones propietàries i recordar-los que cal recollir els excrements de la via pública. L’ajuntament també ha comprat cantimplores per als orins dels cans, que es podran recollir a l’oficina d’atenció a la ciutadania, sempre que l’animal estigui censat.

 

“Al carrer, no!”

 

“Al carrer, no!”, aquest cartell porta la imatge d’un gos/a i un gat/a amb un plat buit, recordant que l’ordenança de convivència ciutadana especifica que no es pot donar menjar a la via pública. Sí que es permet donar menjar als gats si és una persona autoritzada amb carnet d’alimentadora. Des de la regidoria de Medi Ambient, es treballa amb l’associació Petjades per regularitzar aquesta qüestió i que cada colònia tingui només una persona alimentadora en unes hores concretes del dia.

 

També s’ha realitzat un vídeo on surten quatre persones de la població explicant la seva experiència amb el seu animal de companyia. Durant aquest segon trimestre de l’any anirà sortint tot el contingut de la campanya i també es podran escoltar diverses falques radiofòniques.

 

Per acabar, des de les regidories de Ciutadania i Comunicació es treballa per desenvolupar i publicar en els pròxims mesos les altres temàtiques d’aquesta campanya que estaran dedicades a la sensibilització en matèria de gestió de residus i la realització d’accions d’informació encaminades a la millora del confort acústic.

 

Les conseqüències tant de salut com d’imatge són alguns dels arguments que han empès al consistori a dur a terme aquesta campanya. Es considera molt necessari la implicació i compromís de tota la ciutadania per fer front a aquestes problemàtiques endèmiques.