L’Ajuntament de l’Espluga de Francolí presenta el cartell de la 456a Fira de Sant Vicenç – El foc el nostre origen 2022 que tindrà com a foc convidat la Festa de la Fil·loxera de Sant Sadurní d’Anoia

L’Ajuntament de l’Espluga de Francolí presenta el cartell de la 456a Fira de Sant Vicenç – El foc el nostre origen 2022 que tindrà lloc del 20 al 23 de gener. També anuncia el foc convidat d’aquesta edició, que seran els elements de cultura popular de foc de la Festa de la Fil·loxera de Sant Sadurní d’Anoia.

 

Una fira amb més de 450 anys d’història
Un esdeveniment quatricentenari,  que nasqué segles enrere com una fira del món agrícola i de productes d’aprovisionament. Segons recullen en els volums de la “Història de l’Espluga de Francolí” dels historiadors espluguins Antoni Carreras i Casanovas i Jordi Roca i Armengol en el volum IV – L’Edat Moderna.  El 14 d’agost de 1565, el lloctinent reial del Principat de Catalunya atorgava als espluguins el dret a fer fira per Sant Vicenç, el dia 22 de gener. Aquest privilegi comportava posar sota protecció règia totes les persones que anessin a la fira, amb les seves pertinences, llevat de bandolers, falsificadors de moneda, lladres de camins públics, entre d’altres malfactors. La universitat va pagar al jurat Antoni Arbós vint-i-vuit lliures “per los actes de la fira”, és a dir, per tots els tràmits que comportà la concessió del privilegi reial. (Llibres de comptes de la vila 1528-1593. Arxiu Municipal de l’Espluga).

Un nou relat que singularitza l’esdeveniment firal, basat en el món del foc
L’esdeveniment firal compta des del 2020 amb un nou relat cultural, turístic i comercial, basat en el món del foc que dota de contingut i singulariza la cuatricentenaria mostra espluguina. Una proposta que preserva el sentit comercial: de compra, venda i mostra de productes i compta amb la incorporació de noves tendències sectorials, en una data assenyalada al calendari de la comarca.

 

El relat parteix de la fascinació que sent la humanitat des de l’origen del foc. La seva descoberta va ser un avenç, i en aquest moment, el foc és un element que transforma, que ha ajudat a evolucionar en molts àmbits de la vida quotidiana, comercial i social. Al voltant seu i gràcies a la seva llum i escalfor han viscut centenars de comunitats, comunicant-se, aprenent del seu ús, alimentant-se, etc,. A l’Espluga, el foc retorna als orígens, en aquells que la vida era compartida a les cavitats subterrànies de les coves, i, que amb el pas del temps, ha esdevingut un revulsiu en la millora de condicions de la vida de la humanitat L’objectiu de la proposta d’impuls vol reforçar i posicionar l’esdeveniment espluguí en el mapa de fires del territori, establint un eix temàtic que articuli propostes al voltant d’aquest nou relat.

 

En l’àmbit comercial es vol potenciar la presència de productes relacionats amb l’artesania i els oficis, l’alimentació de qualitat, productes del camp, de l’entorn natural, i noves tendències sostenibles. També s’incorpora al recinte firal una mostra de noves tendències en diferents sectors. Les empreses espluguines també tindran el seu espai en el recinte firal i el comerç local obrirà les seves portes en el seu horari habitual.

El Foc convidat, la festa de la Fil·loxera de Sant Sadurní d’Anoia
Una de les expressions populars més destacades al voltant del món del foc, és la presència d’aquest element a les festes i elements de la cultura popular del país. Amb la voluntat de donar visibilitat a la cultura popular i als territoris dels Països Catalans, l’Ajuntament convida cada any a la Fira a un element de foc de la cultura popular o festa relacionada amb el foc, amb trajectòria i presència al país.

 

En aquesta edició serà la Festa de la Fil·loxera de Sant Sadurní d’Anoia, amb els seus elements de cultura popular de foc. Un vincle entre territoris que es potencia amb la participació institucional i l’acollida del foc convidat per part dels Diables de l’Espluga, representativa del món del foc en l’àmbit de la cultura popular al municipi.

 

El naixement de la Festa de la Fil·loxera s’ha de situar en el context de l’impuls que, a partir del 1979, els ajuntaments democràtics de Catalunya van donar a la recuperació de les festes i tradicions populars. Molts municipis recuperaven llavors les festes de carrer com el Carnaval o que estrenessin gegants, dracs i colles de diables, entre altres elements de la cultura popular.

Les festes de foc, com els diables o els dracs, tenen molta presència arreu del país, també al Penedès una de les comarques catalanes on hi ha més riquesa i varietat d’aquests elements. A Sant Sadurní aquesta tradició va néixer i es va consolidar al voltant de la celebració d’un fet històric, la plaga de la fil·loxera.

 

En aquest context a Sant Sadurní va sorgir fa més de 30 anys la idea de crear un element de foc que pogués ser representatiu a la vila, i es va proposar que aquest animal fos una fil·loxera. Era una novetat exclusiva en el panorama del bestiari fantàstic català, i a més un animal molt vinculat amb la història del municipi, si bé en aquells moments la mateixa existència de la fil·loxera i del que havia suposat per Sant Sadurní eren poc conegudes per les noves generacions.

 

La fil·loxera es va idear com un element distintiu a les Fires, capaç de crear dinamisme en cercaviles o d’actuar en solitari. Però aquest plantejament es va veure superat per la intenció del nucli impulsor de fer al voltant de la fil·loxera un espectacle representatiu d’un episodi de la història de la vila i donar peu a una “festa” o “dia de la fil·loxera” per Fires, una mica segons el model de la Patum de Berga, que va ser el punt d’arrencada a partir del qual la Festa de la Fil·loxera va crear una identitat pròpia molt definida gràcies a que mai es va deixar de tenir com a referent la història local i que es va tenir molta cura que cada element nou s’integrés de manera coherent amb la festa.

 

D’aquesta manera, la primera fil·loxera festiva de Sant Sadurní va tenir el seu bateig de foc el 6 de setembre de 1981, en unes matinades. El mateix dia, unes hores més tard, va participar en una de les tradicionals cercaviles de les Fires, al costat d’elements habituals d’aquesta mena d’actes festius: gegants, capgrossos, bastoners, etc. Una festa que des de fa més de 30 anys vincula el passat agrícola i el lluïment de la cultura popular en aquest municipi del Penedès.

 

El cartell de la 456a Fira de Sant Vicenç – El Foc el nostre origen
L’Ajuntament de l’Espluga de Francolí, presenta el cartell de la 456a Fira de Sant Vicenç – El Foc el nostre origen, obra de l’il·lustrador de la comarca, Xavier Iborra de Crea2. Una obra inspirada en l’essència de l’esdeveniment firal i en el que hi apareix l’element de foc com a punt singular en la transformació de materials, aliments i que es veu reforçat amb la presència de la cultura popular.

 

Des de les regidories de Cultura i Festes, Comerç, Turisme i Promoció Econòmica, sumant la implicació les entitats, institucions i empreses, està treballant en el disseny d’un programa d’actes basat en el relat cultural, comercial i turístic que presentarà en les properes setmanes.

El foc convidat d’aquesta edició seran els elements de cultura popular de foc de la Festa de la Fil·loxera de Sant Sadurní d’Anoia