L’Ajuntament de l’Espluga de Francolí instal·la plaques fotovoltaiques a la teulada del Casal

L’Ajuntament de l’Espluga de Francolí ha finalitzat amb èxit el projecte per la instal·lació de plaques fotovoltaiques a la teulada de l’edifici del Teatre del Casal. Aquesta iniciativa pionera té com a objectiu abastir d’electricitat diversos equipaments municipals, incloent el mateix Teatre del Casal, la piscina municipal, l’antic institut, el Casalet, els dos pavellons municipals, l’Escola Martí Poch, la Llar d’Infants i l’antic Escorxador.

 

Amb una inversió total de prop de 48.500 euros, aquest projecte ha estat finançat amb èxit gràcies a diverses fonts de finançament. Una part important dels fons, concretament 23.000 euros, ha estat concedida pel Programa d’Ajudes Municipals (PAM) de la Diputació de Tarragona. A més, s’han obtingut altres 23.000 euros a través del programa LEADER, que ofereix fons europeus per a projectes sostenibles. La resta de la inversió ha estat assumida per l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí, tal com estava previst en el pressupost municipal per al 2021.

 

Aquesta iniciativa, liderada pel govern municipal actual, representa un avenç significatiu cap a la sobirania energètica dels edificis municipals mitjançant l’autogeneració i l’autoconsum elèctric. Abans de la implementació d’aquest projecte, l’Ajuntament destinava aproximadament 100.000 euros anuals per cobrir les despeses energètiques dels seus edificis, incloent-hi les bombes dels pous. No obstant això, amb la posada en marxa d’aquestes noves instal·lacions fotovoltaiques, s’espera una disminució gradual d’aquestes despeses, amb l’objectiu final de proveir la major part dels equipaments municipals amb energia sostenible i gratuïta.

 

L’impacte positiu d’aquest projecte no es limita únicament a l’aspecte energètic. A més de reduir la petjada de carboni a nivell municipal, aquesta iniciativa també permetrà un estalvi econòmic considerable en les factures d’electricitat dels equipaments municipals. A més, l’abastiment d’energia verda auto produïda contribuirà a un entorn més sostenible i respectuós amb el medi ambient.

 

Aquesta acció encaixa en l’enfocament global de l’Ajuntament per a la sostenibilitat i l’urbanisme. La instal·lació de les plaques fotovoltaiques al Casal és només la primera fase d’un ambiciós projecte que té com a objectiu final abastir tots els equipaments municipals amb energia renovable. Aquesta actuació s’afegeix a altres mesures ja implementades amb èxit, com ara el punt de recàrrega de vehicles elèctrics en funcion