Els Espais Vius d’Art 2024 presenten un programa d’activitats vinculades a les labors de diferents dones de l’Espluga de Francolí

Les labors de diferents dones de l’Espluga de Francolí serà l’element central i dinamitzador dels Espais Vius d’Art 2024. Una iniciativa de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí que, amb la col·laboració de la Unió de Botigues i Empreses de l’Espluga, pretén difondre els espais comercials en actiu i potenciar l’entramat comercial del municipi per mitjà d’activitats de dinamització comercial i cultural, amb intervencions artístiques al carrer i en establiments del municipi.

 

El certamen parteix en aquesta edició del treball que van fer 26 alumnes que assistien a les classes de català bàsic per a adults a l’Espluga de Francolí. En aquest treball, volien descobrir la història del poble a través de l’evolució dels establiments. Amb aquest punt d’inici, moltes dones de l’Espluga de Francolí van posar fil a l’agulla, d’aquí al títol d’aquesta edició, per fer xarxa i treballar plegades en aquest projecte.

 

Els actes s’iniciaran el dimarts 7 de maig amb tallers de ganxet per a l’alumnat de 4t de primària de l’Escola Vedruna, també amb els alumnes de l’Escola Martí Poch durant el dimecres, seguits d’una taula rodona al Museu Terra per debatre l’origen i l’evolució del projecte EVART 2024. Dijous 9 i divendres 10 de maig, el Museu Terra acollirà un Taller Artístic amb Mònica Galera, una oportunitat única per als amants de la costura, el brodat i tots aquells interessats a aprendre. El taller, que se celebrarà de les 5 a les 7 de la tarda, va dirigit especialment a aquelles persones que van treballar a la fàbrica de camises de l’Espluga de Francolí. Aquesta sessió serà dirigida per Mònica Galera, l’artista responsable del cartell de l’exposició, realitzat amb fils i fotografies. Els resultats d’aquest taller seran exhibits al Museu Terra durant el cap de setmana de l’EVART, integrant-se en el cicle Diari de Tros, que busca donar continuïtat a l’exposició “Tros de Dona” amb diverses activitats al llarg de l’any.

 

Dissabte, 11 de maig, a les 10 del matí, la plaça de l’Església serà l’escenari de la presentació de la campanya primavera-estiu de la Unió de Botiguers i Empreses de l’Espluga de Francolí. Seguidament, es procedirà a la inauguració de l’espai de la plaça, decorat amb mandales i l’arbre de l’alegria creat per l’artista Rocío Pérez Olivaper. A continuació, es presentarà la Ruta per conèixer la història dels comerços locals i els locals amb labors artesanes d’abans i d’ara, amb cada comerç participant exhibint un vinil distintiu al seu aparador. Els visitants podran conèixer la història de cada establiment llegint el codi QR corresponent. Al llarg del dia, de les 10 del matí a les 12 del migdia i de les 5 de la tarda a les 7 de la tarda, els locals buits amb labors artesanes obriran les seves portes al públic. A les 2/4 de 6 de la tarda, hi haurà la festa inaugural de la campanya primavera-estiu de la UBE, amb activitats per a tota la família, incloent-hi una xocolatada popular, pinta cares i un concert del grup local Els Xauxers. Més tard, a les 2/4 de 8 de la tarda, també a la plaça de l’Església, tindrà lloc l’espectacle de dansa “Nosaltres, som i serem”, de l’escola de dansa del Casal de l’Espluga de Francolí, en un emotiu homenatge a les dones que van lluitar pels seus drets laborals.

 

Diumenge, 12 de maig, des de les 10 del matí fins a les 12 del migdia, els locals buits amb labors artesanes obriran de nou les seves portes al públic. A les 11 del matí, a la plaça de l’Església, tindrà lloc una trobada de les dones que posen fil a l’agulla, un moment per conèixer de primera mà les persones participants i col·laboradores que han fet possible aquest EVART, on es podrà veure una mostra de com treballen les labors i els resultats finals. A la 1 del migdia a la mateixa plaça hi haurà un concert d’Onniria duo: “Música per una societat lliure de violència de gènere”. A la mateixa hora, els Bars-Restaurants de la UBE oferiran un vermut a la plaça de l’Església, on els assistents podran conèixer l’oferta de cada establiment, com ara el Bar Raluca i el Bar-Restaurant Casa Nostra. A les 6 de la tarda, al Teatre del Casal, es podrà gaudir de l’espectacle de dansa “L’ombra d’en Peter Pan” de Laura Olivera, interpretat per la companyia Som-hi Dansa. Les entrades es podran adquirir a través del web www.entrapolis.com, a l’Oficina de Turisme i a la taquilla, una hora abans de l’inici de l’espectacle.

 

Els actes de l’EVART24 culminaran amb una Trobada de Puntaires a la Residència Jaume I, que tindrà lloc el dimarts 14 de maig, de les 5 a 2/4 de 7 de la tarda.

 

Aquesta és una iniciativa que s’emmarca en el projecte de dinamització comercial del municipi, que enguany aposta per donar valor a les labors de diferents dones de l’Espluga de Francolí, en un esdeveniment que compta amb el suport de diverses institucions i entitats. Donen suport a la iniciativa el Consorci de Comerç Artesania i Moda de Catalunya del Departament d’Empresa i Coneixement, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona, el Museu Terra, la Residència Assistida i Centre de dia Jaume I, l’Escola Martí Poch i l’Escola Vedruna. A més a més, de puntaires 4 gats de l’Espluga de Francolí, dones del taller de mandales amb ganxet, dones dels tallers de punta de creu i patchwork, puntaires de Montblanc i puntaires de Vimbodí.