El parlar espluguí serà protagonista dels Espais Vius d’Art 2023

El parlar propi de l’Espluga de Francolí serà l’element central i dinamitzador dels Espais Vius d’Art 2023, una iniciativa de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí que, amb la col·laboració de la Unió de Botigues i Empreses de l’Espluga, pretén difondre els espais comercials en actiu i potenciar l’entramat comercial del municipi per mitjà d’activitats de dinamització comercial i cultural, amb intervencions artístiques al carrer i en establiments del municipi.

 

El certamen parteix en aquesta edició de la publicació el setembre del 2021 del llibre “El penyic al perxe”, i compta amb el suport del grup que des de llavors ha prosseguit les activitats per posar en valor els trets més característics del català que es parla a la vila, en el qual participen Edicions La Musca i entitats com el Casal de l’Espluga i l’Espluga Audiovisual, que al seu torn compten també amb el suport de la Diputació de Tarragona. Els centres educatius del municipi també col·laboraran en l’edició d’enguany, la tercera ja amb aquest format, que tindrà lloc els dies 5, 6 i 7 de maig a l’Espluga de Francolí.

 

Com a iniciativa vinculada a la dinamització comercial, al llarg de tota la setmana prèvia presentarà ja les primeres accions a través d’una quarantena de botigues i negocis espluguins que apadrinaran una paraula característica del parlar espluguí, mostrant-les als seus aparadors físics i digitals. Una proposta que anirà vinculada a una intervenció artística de gran format al carrer Torres Jordi, un dels carrers cèntrics del municipi. S’està treballant, a més, per tancar altres iniciatives que involucrin altres sectors de la vila per donar més visibilitat al parlar espluguí.

 

L’il·lustrador espluguí Gerard Miquel Ruz, serà l’encarregat de donar forma gràfica a les creacions, en aliança artística amb el col·lectiu “La Caixa de Vidre”, que ja ha treballat a l’Espluga en el marc del projecte “Només d’Anada” en el marc del Pla Educatiu d’Entorn, en aliança amb el Museu de la Vida Rural, un dels agents que també s’involucra en aquesta edició.

 

L’organització està acabant de perfilar un programa d’actes que bastirà les propostes de dinamització comercial i cultural al municipi aquell primer cap de setmana de maig. Conferències, visites comentades a les intervencions artístiques, programes de ràdio, concursos participatius sobre el parlar espluguí i dos concerts formaran part d’un programa que durant el cap de setmana aproparà el parlar espluguí al municipi.

 

L’origen del projecte d’Espais Vius d’Art

Espais Vius d’Art naixia l’any 2021 com una iniciativa per visibilitzar els locals comercials buits, una eina de revitalització local, comercial i econòmica que va donar un nou ús a aquests espais, incidint amb una problemàtica endèmica provocada pel tancament permanent d’espais i locals comercials. Aquest 2023, i després de dues edicions, una primera vinculada a l’artesania i la segona a la dansa, des de les regidories de comerç i de cultura donen continuïtat a aquest projecte en un format d’esdeveniment que es presenta com una proposta de revitalització dels espais comercials i que vol dinamitzar l’entramat comercial de la població.

Un origen que ve marcat per un antecedent, que va donar lloc al projecte, quan l’estiu del 2019 una iniciativa impulsada per l’Ajuntament de l’Espluga, conjuntament amb les entitats de Cultura Popular Espluguina, transformava un espai comercial en desús en “L’Espai de la Festa Major”. Mesos més tard i després de diverses obertures, aquell local va ser llogat i actualment forma part de l’entramat de l’eix comercial del municipi.

 

Així doncs, aquesta és una iniciativa que s’emmarca en el projecte de dinamització comercial del municipi i que aquest any aposta per donar valor a la parla local. Un esdeveniment que compta amb el suport de diverses institucions i entitats.

 

Donen suport a la iniciativa el Consorci de Comerç Artesania i Moda de Catalunya del Departament d’Empresa i Coneixement, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona, el Museu de la Vida Rural, el Casal de l’Espluga de Francolí, l’Espluga Audiovisual, l’Escola Martí Poch i l’Escola Vedruna i Edicions La Musca.

 

Una acció que en part està subvencionada pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya en el marc del Programa de suport als territoris amb majors necessitats de reequilibri territorial i social: projecte Treball als barris amb el cofinançament del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya i el Ministerio de Trabajo y Economía Social – Servicio Público de Empleo Estatal.