Cent anys de la visita d’Albert Einstein a l’Espluga de Francolí i al Monestir de Poblet

El dissabte 25 de febrer de 2023, es compliran cent anys de la visita del científic universal Albert Einstein al Monestir de Poblet i a l’Espluga de Francolí. Una visita motivada per invitació de la Mancomunitat de Catalunya al científic alemany a Catalunya, que tenia per l’objectiu promocionar la ciència i l’obra del govern.

 

En el marc d’aquesta efemèride, l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí conjuntament amb diverses institucions i entitats han organitzat actes commemoratius per rememorar aquesta visita singular, de la que se’n preserven algunes fotografies. Una primera feta al carrer de la Font de l’Espluga de Francolí i una segona a l’interior del Monestir de Poblet, entre altres arxius que s’han conservat d’aquella efemèride.

 

La visita d’Albert Einstein a Catalunya

 

La visita d’Albert Einstein a Catalunya va ser un esdeveniment molt destacat en el context científic i cultural de l’època. Durant la seva estada a Catalunya, Einstein va tenir l’oportunitat de conèixer de primera mà algunes de les principals figures de la ciència i la cultura catalana del moment, també va tenir l’oportunitat de participar en diversos actes públics, on va poder compartir les seves idees i teories amb el públic. A més de la seva importància en el món de la ciència, Einstein també va ser un defensor de la pau i la justícia social, i va utilitzar la seva visita a Catalunya per expressar la seva preocupació per la situació política i social del país.

 

L’Espluga de Francolí i el Monestir de Poblet, escenaris del viatge d’Einstein a Catalunya.

 

El viatge al Monestir de Poblet i  l’Espluga de Francolí, del diumenge 25 de febrer de 1923, fou promogut per Josep Puig i Cadafalch, aleshores president de la Mancomunitat. Puig i Cadafalch volia mostrar a Albert Einstein el passat medieval de Catalunya, acompanyant al físic a visitar el monestir en ruïnes de Santa Maria de Poblet. Acompanyats i guiats en aquest viatge pels amfitrions científics més prestigiosos de l’època, entre els quals es trobaven, Esteve Terradas i Illa, Rafael Campalans i Puig, Bernat Lassaleta i Perrín, tots ells matemàtics, físics i coneixedors de la llengua alemanya. També els acompanyava Casimir Lana Sarrate (fotògraf), qui va immortalitzar les imatges d’aquell viatge a la Conca de Barberà.

 

Abans de la visita al Monestir de Poblet, Einstein va fer una parada a l’Espluga de Francolí, per dinar a la Fonda Ibèrica. Després de l’àpat, el fotògraf va immortalitzar, en una de les fotografies singulars de la visita, al científic amb nens i nenes del municipi al mateix carrer, davant de la fonda, on apareix el cotxe utilitzat pel viatge, un Elizalde tipus 29.  Després  la comitiva, acompanyada del físic continuà cap a Poblet, on també es van fer una fotografia al sobre claustre del monestir. En el llibre d’honor del monestir es conserva la signatura amb el seu nom i l’any de la visita. Des d’aleshores es reservà la pàgina a l’il·lustre convidat, Premi Nobel, i ningú més no va estampar la seva rúbrica al costat, deixant la pàgina en blanc. Finalment va marxar cap a Barcelona.

 

L’Ajuntament de l’Espluga i diverses institucions i entitats organitzen actes commemoratius en el marc del centenari

 

Del divendres 17 al diumenge 26 de febrer l’Ajuntament de l’Espluga i diverses institucions i entitats han preparat actes commemoratius en el marc del centenari de l’efemèride.

 

El mateix divendres 17 al matí, en una activitat acadèmica interna a l’Institut Joan Amigó i Callau de l’Espluga, que s’emmarca en la celebració del Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència, en la que la investigadora i professora de la Universitat Rovira i Virgili, Ashneet Khandpur Singh, oferirà la conferència: Les matemàtiques aplicades. De la física a la intel·ligència artifici, adreçat a l’alumnat del centre educatiu.

 

El dijous dia 23 a les 6 de la tarda, i en el marc del cicle de conferències de la Formació Permanent del Casal de l’Espluga, tindrà lloc la conferència ‘Seguint el rastre de l’Albert Einstein per L’Espluga’ a càrrec d’Antoni Carreras historiador espluguí, llicenciat en Dret i Doctor en Geografia i Història.

El dissabte 25 i coincidint amb la data del centenari de la visita, seran diversos els actes que s’han organitzat per commemorar l’efemèride. A 2/4 de 12 del migdia la sala Lab del Museu de la Vida Rural acollirà la presentació del llibre infantil ‘El petit penyic i Albert Einstein’. Amb textos d’Elisenda Rosell i il·lustracions de Laura Magrinyà. Un projecte impulsat per l’editorial espluguina La Musca. El llibre es podrà adquirir al mateix acte de presentació i les llibreries.

 

A la 2/4 d’1 del migdia, al carrer de la Font, el mateix lloc on es va immortalitzar la fotografia icònica, tindrà lloc l’acte públic de commemoració de la visita d’Albert Einstein a l’Espluga de Francolí. Durant l’acte es presentarà el nou plafó divulgatiu, que rememora la visita.

 

El mateix dia a les 6 de la tarda la sala Lab Museu de la Vida Rural, acollirà la taula rodona sobre la visita d’Einstein a Catalunya, a L’Espluga de Francolí i Poblet. Presentada i conduïda per la periodista Patrícia València, amb la participació dels ponents, Antoni Carreras, historiador espluguí, llicenciat en dret i Doctor en Geografia i Història. Professor Associat al Departament de Dret Públic, àrea de Dret Constitucional, de la Facultat de Ciències Jurídiques de la Universitat Rovira i Virgili. Toni Pou, físic i escriptor, actualment coordina el suplement de ciència del diari ARA i és docent al postgrau en comunicació científica de la Universitat de Vic i Roger Cabré Rodon, doctor en Física i professor de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona.

 

L’endemà diumenge dia 26, al matí el Biela Club 600 Classic & Històric organitza una sortida des de Reus fins al Monestir de Poblet, on al matí visitaran i mostraran els cotxes clàssics i històrics al Monestir de Poblet, efectuant una visita al recinte monàstic i reproduint la imatge del científic al sobre claustre del Monestir. En sortir es dirigiran a l’Espluga de Francolí, on passaran pel carrer de la Font, rememorant l’entrada al municipi del científic, amb una desena de cotxes clàssics i històrics, i que es mostraran en format expositiu, fins la mateixa tarda a la plaça de l’Església.

 

Aquests actes basteixen el programa d’actes d’un centenari singular que compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona, Turisme de l’Espluga de Francolí, l’Ajuntament de Vimbodí i Poblet, el Monestir de Poblet, el Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla, la Universitat Rovira i Virgili, la Fundació per la Recerca i la Innovació de Catalunya i el segell commemoratiu de viles i ciutats “Einstein a Catalunya 1923 -2023”, la Formació Permanent del Casal de l’Espluga de Francolí, l’Institut de secundària Joan Amigó i Callau, l’editorial la Musca, l’Espluga FM Ràdio i la revista local El Francolí.

 

Aquesta és una iniciativa de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí, que treballa en l’àmbit de memòria històrica, per recuperar commemoracions i efemèrides a l’Espluga de Francolí.