L’Ajuntament de l’Espluga de Francolí disposarà d’un directori amb l’oferta de locals comercials buits disponibles al municipi

L’Ajuntament de l’Espluga, des de les regidories de comerç i promoció econòmica, presenten els resultats del cens de locals en desús, una eina que a finals d’any es convertirà en un directori amb l’oferta de locals buits disponibles al municipi.

 

Després de treballar entre el 2020 i 2021 el projecte d’anàlisi de la situació del comerç,  on es va realitzar un cens genèric, enquestes ciutadanes i entrevistes personalitzades a l’empresariat, ara i donant continuïtat al projecte, presenten els resultats del projecte per elaborar un cens de locals comercials buits al municipi i fomentar-hi l’activitat emprenedora.

 

L’objectiu d’aquest estudi és fomentar l’activitat i donar continuïtat a la trama comercial urbana, augmentant el nombre d’establiments oberts i realçant les possibilitats que ofereixen els locals comercials que actualment estan en desús. El cens forma part de les diferents accions que es duen a terme des de l’Ajuntament per millorar el sector comercial del municipi a partir dels resultats dels diferents estudis.

 

Segons les dades obtingudes a través de l’empresa espluguina Blau Advisors Strategic Partners, l’Espluga de Francolí compta a hores d’ara amb 23 locals al mercat que estan buits (per llogar, en venda o traspàs). L’estudi previ, en concret, recollia un cens de 81 locals desocupats al municipi, 23 dels quals hi ha hagut un interès a ser comercialitzats, aquests la majoria es troben situats en la part central i antiga del poble dins el nucli urbà (52%) i la zona central (26%). També es recull que el 90% són eminentment antics, ja que superen els 15 anys, però en destaca que són locals on majoritàriament s’han acollit prèviament activitats (82% dels locals) amb lleuger predomini de l’activitat comercial sobre la de serveis.

 

Pel que fa a les característiques dels locals, la majoria d’ells (87%) superen els 50 metres quadrats. L’equipament disponible en el seu interior és bàsicament el corresponent a aigua (74%), llum (68%), sanitaris (58%), en canvi, de forma menys destacada (per sota del 15%) es disposa de mobles, magatzems o neveres i la seva situació de local buit s’arrossega des de fa menys de 5 anys només en el 26% dels locals.

 

Segons assenyala l’estudi i amb relació a l’accessibilitat són locals que tenen aparcament al mateix local o davant del mateix en la majoria de casos (70%) i s’ubiquen en carrers on es pot accedir en cotxe (86%). Pel que fa a l’accessibilitat per a persones de mobilitat reduïda, només un 39% dels locals estan adaptats, patint la resta dificultats degudes a esglaons dins o fora del local. Respecte a la comercialització d’aquests, els propietaris plantegen com a opció principal el lloguer (57%), oferint en una mica més de la quarta part d’aquests locals, l’opció de compra posterior. En la pràctica totalitat dels casos (95%) el preu de sortida és negociable.

 

L’Ajuntament treballa en la creació d’un portal web per activar el cens de locals buits

 

Una de les accions del projecte, de cara a finals d’any, és poder consultar tots els locals en un portal web. En aquest cas des del consistori s’està treballant per tal de poder oferir aquesta informació i que els usuaris puguin cercar de forma directa el llistat de locals buits, per tal de fomentar que aquests locals es posin al mercat i es puguin destinar a activitat comercial.

 

Per tal de dinamitzar aquests locals en desús, durant aquest mes de maig ja s’han fet accions per tal de fomentar la dinamització de l’eix comercial del municipi amb la iniciativa d’Espais Vius d’Art, que durant un cap de setmana es van programar actes culturals vinculats amb la dansa a diversos espais del municipi i també es van obrir els aparadors dels locals comercials en desús amb propostes de vídeo dansa.

 

La creació d’aquest cens i de l’estudi ha estat impulsada per les regidories de comerç i promoció econòmica de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí, amb el suport del programa Treball als Barris del SOC i és finançada pel Consorci de Comerç Artesania i Moda de Catalunya del Departament d’Empresa i Treball i compta amb el suport de Concactiva.