L’ACA i la Diputació de Tarragona atorguen ajuts d’1,65 MEUR a l’Espluga de Francolí per resoldre els problemes d’abastament d’aigua del municipi

El municipi de l’Espluga de Francolí posarà en marxa en poques setmanes tots els tràmits per iniciar les obres que han de permetre acabar amb els problemes de subministrament a causa de l’esgotament dels recursos subterranis que pateix des de fa mesos.

 

Aquest dijous al matí, l’alcalde de l’Espluga de Francolí, Josep Maria Vidal; el director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Samuel Reyes, i la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, han donat compte de l’actuació que durà a terme pròximament el municipi, una obra d’1,65 MEUR finançada íntegrament amb els ajuts de l’ACA, que assumeix 1,2 MEUR, i de la Diputació, que aportarà 444.915,04 euros. Està previst que la subvenció s’aprovi en Junta de Govern de la Diputació el proper 7 de novembre.

 

En concret, es tracta de l’execució de les obres necessàries per portar aigua del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) des del dipòsit de Montblanc, punt d’origen del projecte, fins al dipòsit municipal existent de l’Espluga de Francolí. També es millorarà i renovarà la xarxa d’abastament d’aigua en baixa a diverses zones del municipi. D’aquesta manera, l’Espluga no dependrà exclusivament de les reserves subterrànies i podrà posar punt i final als actuals problemes, que obliguen el municipi a fer talls de subministrament i abastir-se amb camions cisterna.

 

La previsió és que pròximament es licitin les obres, mitjançant un procediment d’urgència, i que aquests treballs puguin estar enllestits el segon semestre de 2024.

La presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, ha destacat el ferm compromís de la Diputació amb l’Espluga i amb d’altres municipis que pateixen problemàtiques similars. Llauradó també s’ha referit a l’anunci d’avui com a “una notícia molt significativa, perquè posa de relleu la importància de fer front als efectes de la crisi climàtica des de les administracions, que hem de saber prioritzar i apostar per posar en marxa polítiques públiques decidides. Llauradó ha assegurat que “aquest serà el mandat de l’aigua” i s’ha referit a la importància de la solució per a l’Espluga de Francolí “perquè és un exemple més de com la col·laboració de les administracions és indispensable per fer front als grans reptes. Aquesta és la manera de fer de la Diputació de Tarragona: treballar des del consens i amb el diàleg. Nosaltres sumem al costat dels ajuntaments, dels consells comarcals i d’altres administracions i entitats.”

 

L’alcalde de l’Espluga de Francolí, Josep Maria Vidal, ha destacat que “avui presentem un acord per fer realitat el projecte més important de la democràcia a l’Espluga de Francolí, el més esperat, el projecte que soluciona un problema real, greu i endèmic i que afecta a tota la població de l’Espluga.

 

El director de l’ACA, Samuel Reyes, ha destacat la importància de coordinar actuacions amb el món local i ha emfatitzat que “des de l’activació del Pla de Sequera fa 2 anys, l’Agència ha mobilitzat prop de 100 milions d’euros a través de diverses línies d’ajuts, ja sigui per dur a terme mesures pal·liatives com finançar el transport d’aigua en camions cisterna i obres d’emergència, així com actuacions estructurals per a incrementar la disponibilitat d’aigua o bé per millorar l’eficiència de les xarxes de subministrament”. “Properament, esperem convocar una nova línia d’ajuts, amb una dotació de 10 milions d’euros, per a la recuperació i construcció de nous pous”, ha afegit Reyes.

 

Els ajuts de l’ACA i de la Diputació

A banda de la subvenció que permetrà la connexió de l’Espluga a la xarxa de subministrament del CAT, l’ACA ha donat suport al municipi en els últims anys, assumint el cofinançament del transport d’aigua amb camions cisterna amb un total de 123.000 euros, un import que es preveu que a finals del 2023 arribi fins als 200.000 euros. La Diputació també hi ha contribuït amb 40.000€ en el marc dels ajuts destinats a restablir béns i serveis dels municipis afectats per fenòmens meteorològics i altres situacions excepcionals.

 

Per la seva part, la Diputació de Tarragona redactarà, mitjançant els seus serveis tècnics, un projecte executiu de millora de les canalitzacions d’aigua potable i de sanejament al dipòsit de la Cometa i un altre projecte per a la recuperació del dipòsit vell de Sant Miquel i per a la construcció d’una canonada amb recorregut des d’aquest dipòsit fins al ramal que enllaça el nucli urbà amb una zona industrial.