Finalitzen les obres de restitució i de millora de diferents espais afectats per la riuada del Francolí de l’octubre del 2019

Aquest divendres l’Hble. Sra. Laura Vilagrà Pons, consellera de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, acompanyada per l’alcalde de l’Espluga de Francolí, Josep M. Vidal Minguella, i representants del consistori, han visitat les obres de la zona d’esbarjo del Parc Fluvial i el seu entorn. La consellera també ha aprofitat per reunir-se amb alguns membres de l’equip de govern i signar el llibre d’Honor del municipi. La trobada tenia com a objectiu avaluar de primera mà l’estat d’execució de les obres d’arranjament que l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí ha dut a terme al llarg dels darrers mesos en diferents punts del municipi per tal de resoldre els desperfectes que el temporal DANA va provocar al municipi durant el mes d’octubre del 2019.

 

En aquest sentit, les obres d’arranjament que s’han dut a terme a l’Espluga de Francolí han estat les obres de restitució total de la zona d’esbarjo i Parc Fluvial, l’entorn de la zona del Safareig de la Font Baixa, l’àrea que va de la plaça del Mil·lenari al Pont de la Palanca, l’entorn de la plaça de la Font Baixa i l’arranjament de camins. Aquests actuacions han estat subvencionades gràcies al finançament del Departament de Presidència de la Generalitat de Catalunya, del Govern Espanyol. D’altra banda, el pas inundable del camí de la Sinoga ha estat finançat per la Diputació de Tarragona i per l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí. La suma de totes les obres ha ascendit a 713.517,71 euros.

 

Les principals obres que s’han realitzat han estat a la zona d’esbarjo del Parc Fluvial on s’ha restituït els usos que hi havia abans de la riuada però amb modificacions. En aquest espai s’ha creat una zona de lleure i passeig i també s’ha dotat com a zona de pícnic, ja que, s’han remodelat les marquesines metàl·liques i també es col·locarà un mòdul sanitari amb bany adaptat i tres banys unisex. Donat que la restitució del parc infantil, que la riuada va fer desaparèixer, no es podia ubicar al mateix lloc, es va determinar que els elements de joc infantil s’ubiquessin a l’illa central de la rambla de Lluís Companys.

 

A la zona del safareig de la Font Baixa s’ha netejat i s’ha condicionat l’espai del camí de les escales, també s’ha refet el mur de contenció de pedra amb baranes de fusta, similar a les que hi havia abans de la riuada. També s’han restituït les lluminàries del camí i s’ha fet la pavimentació del camí amb formigó armat seguint el pendent natural. Aquesta actuació ha estat de les més costoses d’executar, ja que s’han demanat diferents permisos tant a l’Agència Catalana de l’Aigua com als responsables de Carreteres i es va haver de tallar la carretera TV-700 per a poder executar els treballs amb la màxima seguretat tant pels treballadors com pels vianants i vehicles.

 

En aquest mateix entorn, a tocar del pont de la Font Baixa i al pont de la Palanca, s’han executat feines de neteja d’espais, moviment de terres, adequació dels parterres de la zona de l’Oficina de Turisme amb paviment de formigó imprès i plantació de gespa natural. També s’ha condicionat de nou l’interior de la rotonda de la Font Baixa, amb plantació arbustiva i reg.

 

Entre d’altres actuacions que s’han portat a terme, n’hi ha que no s’han pogut restituir davant la impossibilitat de què l’ACA no ha donat els permisos, ja que es tractava de zones inundables i és per això que no s’ha pogut restituir l’aparcament de caravanes, però sí que s’han fet moviments de terres i de condicionament de la zona. Tampoc s’ha pogut recuperar la zona amb els tallers d’excavació que en aquest cas s’han habilitat de nou a les cabanes gran i petita de les Coves de l’Espluga, per tal de poder seguir realitzant aquesta activitat amb grups escolars.

 

Un cop enllestides les obres de restitució de la riuada, l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí, a mig termini, començarà la redacció de l’avantprojecte d’adequació de tot el tram urbà del riu Francolí pel seu pas pel municipi. L’objectiu és tenir un plantejament urbanístic i paisatgístic d’aquesta zona, integrar-hi el traçat del Camí Blau del Francolí i plantejar la relació entre el riu Francolí i la Cova de la Font Major. Amb tot això s’haurà de contemplar la millora de l’espai fluvial, l’acondiciament dels espais de passeig i lleure, el futur del solar que ocupaven les construccions desaparegudes per la riuada i el plantejament de zones d’aparcament.