Els Espais Vius d’Art 2023 presenten un ampli programa d’activitats vinculades al parlar espluguí

El parlar propi de l’Espluga de Francolí serà l’element central i dinamitzador dels Espais Vius d’Art 2023, un iniciativa de l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí que, amb la col·laboració de la Unió de Botigues i Empreses de l’Espluga, pretén de un any més visibilitzar els espais comercials en actiu i potenciar l’entramat comercial del municipi per mitjà d’activitats de dinamització comercial i cultural, amb intervencions artístiques al carrer i en establiments del poble.

 

Durant la primera setmana de maig, com a prèvia als actes del cap de setmana dels Espais Vius d’Art, s’instal·larà el gruix de les intervencions artístiques de gran format en diversos espais del centre de la vila, dissenyades per l’espluguí Gerard Ruz i que aniran a càrrec del col·lectiu La Caixa de Vidre.

També més d’una trentena de botigues i empreses espluguines apadrinaran una paraula característica del parlar espluguí, mostrant-les als seus aparadors físics i digitals, una proposta que anirà vinculada a una intervenció artística de gran format al carrer Torres Jordi, un dels més cèntrics del poble. Igualment, els establiments de restauració seran convidats a fer servir estovalles de paper facilitades per l’Editorial La Musca, amb el suport de la Diputació de Tarragona, dissenyades expressament amb les definicions d’algunes paraules del parlar local.

 

El programa d’actes s’iniciarà divendres al matí amb una activitat adreçada a l’alumnat de les Escoles Martí Poch i Vedruna de l’Espluga, que serà l’encarregat de recollir testimonis orals sobre el parlar espluguí al mercat setmanal de la vila. Els continguts d’aquesta activitat nodriran futures edicions del programa “El Penyic al Perxe” que s’emet a l’Espluga FM Ràdio.

 

Seguirà el mateix dia, amb una xerrada a les sis la tarda, de caire més acadèmic, al Museu de la Vida Rural. Serà una conferència titulada “El parlar de l’Espluga, a la cruïlla dels grans blocs dialectals del català”, que anirà a càrrec del professor de la URV i gran expert en dialectologia, Pere Navarro; la lingüista Carme Plaza, experta en els parlars de la Conca, i la filòloga espluguina Magda Buldó, i servirà per destacar les peculiaritats del parlar local en el marc del conjunt de la llengua, per situar així totes les activitats de la resta del cap de setmana. A més, en l’acte s’aprofitarà per presentar iniciatives com el salt d’El Penyic al Perxe a les xarxes socials, amb un nou compte específic a Instagram, o el llançament de nous elements de marxandatge com ara samarretes o bosses de mà amb expressions pròpies de l’Espluga, entre altres.

 

Dissabte i diumenge les instal·lacions artístiques restaran ja del tot instal·lades i la gent hi podrà passejar lliurement, entre les quals destacarà una gran sopa de lletres al carrer Torres Jordi. L’autor d’El Penyic al Perxe, Jordi Crespo, i el creador de les intervencions al carrer, Gerard Ruz, hi faran visites comentades al llarg del matí des de la plaça de l’Església, amb inscripció prèvia. El dia 6 al migdia s’emetrà en directe des del carrer Torres Jordi un programa especial de la versió radiofònica del llibre (que es pot trobar en pòdcast), que l’Espluga FM Ràdio emet des de fa més d’un any tot aprofitant la tasca de l’Espluga Audiovisual i La Musca, amb la col·laboració també de la Diputació de Tarragona, per recollir arxiu oral sobre el parlar espluguí. A la tarda, a la sala Folch i Torres del Casalet, l’escriptor i lingüista Màrius Serra i el periodista d’arrels espluguines Òscar Callau conduiran un acte més informal i de contacte amb el públic, “Botifarra amb mongetes o llangonissa amb fesols?”, per destacar amb uns altres ulls els principals trets del parlar local en comparació amb l’estàndard. En acabar, el cantautor solsoní Roger Mas, conegut també per la seva defensa del dialecte de transició que l’agermana al parlar espluguí, oferirà un recital gratuït a la plaça d’en Canós.

 

Diumenge al matí es repetiran les visites comentades als elements a les intervencions artístiques del centre de la vila, i al migdia, aquest cop des del Jardí dels Francolins, s’emetrà un segon programa radiofònic en directe d’El Penyic al Perxe, amb més testimonis espluguins. Serà tot just abans del Vermut Kahoot que tindrà lloc tot seguit en aquest espai, un aperitiu amenitzat per un joc que posarà a prova els coneixements dels assistents sobre el parlar local. Hi haurà petits obsequis per als guanyadors, en un acte que tancarà una sessió musical a càrrec d’Edu Sánchez, conductor del programa de l’EFMR “Culture Club”.

 

A la tarda, en el mateix espai, Elisenda Rosell, autora del conte El petit penyic i Albert Einstein, per familiaritzar el parlar espluguí entre els infants, n’oferirà una sessió de contacontes. Clourà els actes un concert del grup local Tòlia, caracteritzat també pel seu ús del dialecte de l’Espluga.

 

Aquesta és una iniciativa que s’emmarca en el projecte de dinamització comercial del municipi, que enguany aposta per donar valor a la parla local, en un esdeveniment que compta amb el suport de diverses institucions i entitats. Donen suport a la iniciativa el Consorci de Comerç Artesania i Moda de Catalunya del Departament d’Empresa i Coneixement, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona, el Museu de la Vida Rural, el Casal de l’Espluga de Francolí, l’Espluga Audiovisual, l’Escola Martí Poch, l’Escola Vedruna i Edicions i Creacions La Musca.